Metodika, s níž si můžete spočítat, kolik ovoce a zeleniny se vypěstuje ve Vaší obci
Zahrádkaření, samozásobitelství, pěstování potravin, městské zemědělství, jedlá města. Možná se s těmito pojmy v poslední době setkáváte čím dál častěji. Domácí pěstování potravin je dlouhodobou součástí české i evropské kultury, zvýšeného zájmu veřejnosti i médií se dočkalo v souvislosti s pandemií Covidu-19 či vysokou inflací. Ač se to nemusí na první pohled zdát zřejmé, toto pěstování potravin mimo trh je velmi rozšířené a v Česku produkuje nezanedbatelné množství ovoce a zeleniny. Výzkumy ukazují, že v posledních dvou desetiletích se zahrádkaření věnuje přes 40 % domácností, data z podzimu 2022 uvádějí dokonce více než polovinu.
Metodika Vás provede postupem, jak spočítat produkci ovoce a zeleniny na zahrádkách a ve veřejné zeleni. Je určená zejména zástupcům samosprávy a veřejné správy, urbanistům, neziskovému sektoru, ale i občanům se zájmem o lokální potraviny. Součástí metodiky je i excelová kalkulačka, která výpočet usnadní pomocí zadání vstupních dat. Výpočty dovolují modelovat různé situace, měnit intenzitu pěstování, počty pěstitelů nebo rozlohu ploch věnovaných potravinám. Samotná metodika pak obsahuje více o kontextu a důležitosti zahrádkaření i tzv. „jedlých měst“ a najdete zde řadu odkazů k dalšímu čtení.
Citace: Vávra, J. (2022). Jedlé město: jak spočítat produkci ovoce a zeleniny v obci? Ústí nad Labem: Institut pro ekonomickou a ekologickou politiku
Ke stažení:
Jedlé město: jak spočítat produkci ovoce a zeleniny v obci?(pdf.)
Kalkulačka pro ilustrační výpočty produkčního potenciálu obcí (dodatek ke studii) (excel)